top of page
Search
  • Darja Topolšek

BOJ ZA PREVLADO NA LOGISTIČNEM TRGU

Avstrijsko logistično podjetje cargo-partner letos praznuje štirideset let delovanja. Leta 1983 ga je na Dunaju ustanovil Stefan Krauter. Začeli so s 5 zaposlenimi in eno poslovalnico, danes jih zaposlujejo 4.000 v 40 državah po vsem svetu, vključno s Slovenijo.

Prejšnji teden, 12. maja 2023 je odjeknila novica, da jih z nakupom prevzema japonski Nippon Express, s čimer bodo pridobili večjo globalno pokritost, dodatno paleto logističnih storitev, kot tudi upravljanja s pomočjo informacijske tehnologije. Več v Časnik Finance d.o.o.: Kdo je kupil cargo-partner? Na Brnik prihajajo Japonci (finance.si)

Gre za »požrešnost« v obsegu poslovanja ali za prednosti za logistično panogo, pa smo povprašali predstojnico Katedre za trajnostno logistiko in mobilnost, prof. dr. Darja Topolšek.

Statista (https://www.statista.com/) poroča, da je leta 2021 Nippon Express na šestem mestu lestvice vodilnih svetovnih letalskih špediterjev glede na količino tovora, kjer še vedno kraljuje Kuehne + Nagel s količino več kot 2,2 milijona metričnih ton. Podatki za področje svetovnih pomorskih špediterjev v letu 2021za vodilno podjetje prav tako izpostavlja Kuehne+ Nagel z več kot 4,6 milijona TEU čezoceanskega tovora, le da je tu podjetje NipponExpress nižje na lestvici (na 18. mestu z

747,62 tisoč TEU). Freightos pa je na lestvici najboljših špediterjev leta 2023, Nippon Express postavil na sedmo mesto (bruto logistični prihodek (milijoni USD) = 10 - 20K; pomorskih TEU = 0.5 -1 milijon in letalski promet= 0.5-1 milijon ton).

Leta 2021 je špedicijski trg znašal 192,5 milijarde ameriških dolarjev in pričakuje se, da se bo v naslednjih letih povečal. Leta 2031 naj bi trg dosegel velikost več kot 285 milijard ameriških dolarjev.

V fiskalnem letu 2021 je Nippon Express 57,2 odstotka svojih prihodkov na segmentu logističnih storitev ustvaril na Japonskem, 7,5 % pa z logističnimi storitvami v Evropi.

Cargo-Partner je še posebej uspešen v dejavnosti železniškega prevoza FCL. V letu 2021 je obseg prevoza povečal na 15.000 TEU, kar je skoraj 40-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020. V sektorju LCL se je obseg železniškega prometa povečal s 66.000 na 110.000 kvadratnih metrov. Cargo-partner prav tako ponuja kombinirano železniško in pomorsko transportno rešitev iz zahodne Kitajske prek "koridorja kopno-morje" (“Land-Sea Corridor”) v okviru Belt and Road Initiative, ki predstavlja pomembno alternativo klasičnim pomorskim potem.

Izpostaviti pa je treba tudi "apetite" ladjarjev. Ladijski velikan CMA CGM je namreč potrdil svoje načrte za prevzem transportnih in logističnih operacij Bolloré Logistics (https://www.projectcargojournal.com/business/2023/05/09/is-cma-cgm-acquisition-of-bollore-logistics-a-threat-to-freight-forwarders/?gdpr=accept). Za skupino CMA CGM bi ta prevzem pomenil velik korak naprej pri razvoju celotnega nabora rešitev, ki podpirajo oskrbovalne verige potrošnikov z upravljanjem "end-to-end" transportnih in logističnih storitev, kar lahko predstavlja neko vrsto grožnje za špediterje, saj bi za razliko od špediterjev nadzoroval tudi plovila in sredstva letalskih prevoznikov. V tem primeru bi namreč CMA CGM prevzel več špediterskega blaga kot NipponExpress.


Težko pa je v tem trenutku »špekulirati«, kakšen vpliv bo imel nakup na dolgi rok. Vse več večjih prevzema večinski trg in konkurenca se s tem tudi spreminja. Kakšen vpliv bo to imelo na cene logističnih storitev pa je nemogoče napovedati, ker so veliki ponudniki zaradi optimizacije in obsega delovanja lahko cenejši, vprašanje je, kakšen je potem nivo storitve (odnosa) do potrošnikov.


3 views0 comments
bottom of page