top of page
Search
  • Darja Topolšek

Alkoholne ključavnice – evropske prakse in napredne strategije za zmanjševanje vožnje pod vplivom

Evropski svet za varnost v prometu (European Transport Safety Council) in Javna agencija RS za varnost prometa sta torek, 7. novembra 2023, organizirala mednarodno strokovno konferenco: »Alkoholne ključavnice – evropske prakse in napredne strategije za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola«.

Alkoholne ključavnice, znane tudi kot alkoholne zapore, so naprave, nameščene v vozilih, ki preprečujejo voznikom uporabo vozila, če so zaužili alkohol nad določeno mejo. Te naprave so se izkazale za učinkovite pri zmanjševanju vožnje pod vplivom alkohola in stopnje ponovitve prekrškov med prestopniki.

Več študij je dokazalo učinkovitost alkoholnih ključavnic pri preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola. Ena izmed študij, izvedena v Združenih državah Amerike, je zaključila, da bi morali specifične pristope za odvračanje, kot so alkoholne ključavnice, uporabiti za vse prijete voznike, ne glede na njihovo zgodovino pitja alkohola (Ferguson, 2012). Druga študija, izvedena v Marylandu, je ugotovila, da so programi omejitve dovoljenj za vžig z interlockom učinkoviti pri zmanjševanju ponovitev prekrškov med vozniki z več alkoholnimi prekrški (Beck in drugi, 1999). Dodatno je študija na Tajvanu odkrila, da alkoholne ključavnice lahko zmanjšajo ponovitev prekrškov in tveganje smrti zaradi vožnje pod vplivom alkohola (Jou & Lu, 2021).

Mednarodni dokazi prav tako podpirajo učinkovitost alkoholnih ključavnic. Študija na Novi Zelandiji je pokazala, da je uporaba alkoholnih ključavnic privedla do znatnega zmanjšanja stopnje ponovitve vožnje pod vplivom alkohola, medtem ko so bile ključavnice nameščene v vozilih (Chester & Roberts, 2017).

Poleg tega so modelne študije pokazale potencialni vpliv obvezne namestitve alkoholnih ključavnic v vseh novih vozilih. Ena izmed študij je zaključila, da je namestitev alkoholnih ključavnic v vseh novih vozilih stroškovno učinkovita politika primarne preventive, ki lahko znatno zmanjša smrti in poškodbe v prometnih nesrečah, povezanih z alkoholom, še posebej med mladimi in ranljivimi vozniki (Carter in drugi, 2015).


Vir slike: AVP



3 views0 comments
bottom of page