top of page

Pametna in varna mobilnost

Pametno mesto

Evropska komisija opredeli Pametno mesto kot območje, kjer so tradicionalna omrežja in storitve učinkovitejše z uporabo digitalnih rešitev v korist njegovih prebivalcev in podjetij. Znotraj pametnega mesta imamo več področij, med katerimi je tudi Mobilnost.

 

Mobilnost je ključnega pomena za socialni in gospodarski razvoj, saj omogoča dostop do služb in šol, olajša stik ljudi s storitvami in informacijami, omogoča dostavo blaga, olajša poslovanje, ohranja varnost, omogoča socializacijo, izboljšuje dostop do zdravstvenih storitev in daje občutek osebne svobode posameznikom po vsem svetu. 

SmartCity.png
Ključne prednosti uporabe pametne mobilnosti v pametnem mestu_edited.jpg

Pametna mobilnost

Koncept pametne mobilnosti zajema premik od tradicionalnega transportnega sistema k mobilnosti kot storitvi (MaaS), kjer inteligentna infrastruktura povezuje različne deležnike in subjekte, da zagotovi učinkovito, inteligentno in trajnostno rešitev. Vključuje več načinov prevoza, oziroma modalitet, vključno z rešitvami mobilnosti na zahtevo (MoD), električnimi vozili, kolesi, hojo itd. Ključna ideja pametne mobilnosti je zagotoviti kakovostne storitve državljanom in hkrati zmanjšati vpliv na okolico.

Varna mobilnost

Varna mobilnost za vse udeležence prometnega sistema je ključna, če želimo vzpostaviti trajnosten in pameten sistem mobilnosti. Varnost kot takšna je funkcija različnih elementov mobilnostnega sistema, predvsem govorimo o vlogi ljudi, infrastrukture in okolja. V vseh modalitetah tako zasledujemo ciljem in pristopom varnega sistema, ki prek večplastne zaščite preprečuje nesreče in zmanjšuje potencialno škodo in poškodbe ob nesrečah v prometu. 

safe system approach.png
bottom of page