top of page
Search
  • Darja Topolšek

Nacionalna preventivna akcija #VarnoBrezTelefona tudi z izsledki naših raziskav


V tednu od 21. do 27. novembra poteka nacionalna preventivna akcija #VarnoBrezTelefona, ki jo izvajata Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa in Slovenska policija. V preventivno akcijo opominjanja uporabe telefona med vožnjo so vključili tudi izsledke terenskega eksperimenta, ki ga je za potrebe doktorske naloge z naslovom »Vizualna pozornost voznika na prometno okolje in dogajanje ob prisotnosti motenj znotraj vozila« naredila doc. dr. Tina Cvahte Ojsteršek.

V eksperiment je bilo vključenih 23 udeleženih voznikov v realnem okolju, ki so bili izpostavljeni 15 motnjam znotraj vozila, ki so povezane z uporabo mobilnega telefona (prostoročno ali običajno), iskanjem stvari v avtomobilu ali nastavljanjem oziroma upravljanjem s sistemi v avtomobilu. V svoji disertaciji ugotavlja, da pri sprejemanju informacij o prometnem okolju in dogajanju vizualna pozornost predstavlja najpomembnejši kanal pridobivanja relevantnih informacij, zato so motnje voznika, ki vplivajo na njegovo vizualno zaznavanje ali procesiranje vizualnih informacij, najpomembnejše z vidika zagotavljanja in ohranjanja varnosti vožnje. S posebno opremo za spremljanje pogleda so merili smer gledanja voznika med uporabo različnih motilcev znotraj avtomobila.

»Raziskava izvira iz ideje, da sicer vsi načeloma vemo, da motilci med vožnjo niso zaželeni, vendar velikokrat to zanemarimo in vseeno brez večjega premisleka uporabimo mobitel, nastavimo multimedijski sistem… Želeli smo preveriti, kolikšno motnjo dejansko predstavljajo ti motilci. Rezultati so šokirali pravzaprav vse, tudi mene, saj v veliko primerih, na primer ko nastavljamo klimatski sistem ali ko beremo SMS, stran od ceste gledamo kar dve, tri ali celo do štiri sekunde naenkrat! Na avtocesti na primer v dveh sekundah prevozimo 72 metrov, kar je dolžina dveh in pol košarkarskih igrišč. Izjemno me veseli, da rezultati sedaj dosegajo veliko ljudi, saj je v končni fazi ravno to bil naš cilj. Vsekakor naslednjič ko boste v avtomobilu, prosim razmislite, ali tisti všeček res ne more počakati in ali je pesem na radiu res tako moteča, da zaradi nje dve sekundi ne boste videli, kaj se dogaja na cesti«, je povedala doc. dr. Tina Cvahte Ojsteršek.
Saj ne more škoditi, če si na hitro ogledate video na mobitelu med vožnjo, kajne? Ali pač? Slika prikazuje agregatno smer pogleda štirih udeležencev, ki so najdlje gledali stran od ceste med tem, ko so na mobitelu gledali 6 sekundni videoposnetek. Rdeča področja prikazujejo področja, kamor so gledali najdlje. Rezultat eksperimenta je tudi video, ki prikazuje smer pogleda voznika ob uporabi mobilnega telefona. Veseli dejstvo, da so na Agenciji za varnost prometa prepoznali pomen znanstvene raziskave in v prihodnje bo medsebojnega sodelovanja v preventivnih akcijah še več. Preventivna akcija je bila prisotna v skoraj vseh slovenskih medijih in verjamemo, da bo sporočilo »Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«, doprinesla k zmanjšanju zastojev in nesreč v prometu.
6 views0 comments

Comments


bottom of page